Автономијата на волјата на странките во меѓународното приватно процесно право - Дескоски Тони; Доковски Вангел (Правен факултет „Јустинијан Први“ во Скопје, УКИМ, 2021)
Во трудот, авторите прават анализа на автономијата на волјата во меѓународното приватно процесно право. Во делот на автономијата на волјата, наведено е дека денес истата сè повеќе се прифаќа како основ за воспоставување на избрана меѓународна судска надлежност. Допуштеноста и ограничувањата на волјата на странките, во насока на избор на надлежен суд, денес се регулираат и во националните закони за меѓународно приватно право, но и во Регулативата Брисел I (Новела) и Хашката конвенција за договорите за избор на надлежен суд од 2005 година. Процесноправниот облик, автономијата на волјата го добива преку спогодбата за избор на надлежен суд, која пак доколку се разгледува од теоретско-правен аспект, можеме да заклучи дека е составена од три конститутивни елементи: автономија на волја, согласност на автономија на волјата и цел која се постигнува со автономијата на волјата.
Keywords: меѓународно приватно процесно право, автономија на волјата, избрана меѓународна судска надлежност, согласност, пророгациона спогодба.