Социјалната заштита во Македонија: регулатива и практика - Богоевска, Н.; Борнарова, С.; Геровска Митев, М. (Министерство за труд и социјална политика на Република Северна Македонија, 2019)
Студијата „Социјалната заштита во Македонија: регулација и практика“ содржи три поглавја кои вклучуваат анализа на: (I) правната и институционалната рамка на системот на социјална заштита, (II) социјалните услуги и лиценцирањето на стручни работници и (III) правата на парична помош од социјална заштита со процени за воведување гарантиран минимален приход. Студијата е изработена во функција на унапредување на социјално-заштитната дејност во Република Македонија и планирањето на реформските процеси во македонскиот систем на социјална заштита.
Keywords: социјална заштита, социјални услуги, институционална рамка на системот на социјална заштита, права на парична помош од социјална заштита, гарантиран минимален приход