Политичкиот ризик и странските директни инвестиции - Наумоски, Александар (Економски факултет - Скопје, 2009)
Vo trudot se ispituva vrskata pome|u politi~kiot rizik i SDI. Ekonomskata literatura e polna so zaklu~oci za tesnata povrzanost pome|u ovie dve kategorii {to vo ovoj trud }e bide predmet na ispituvawe na slu~ajot na Republika Makedonija. Generalno vo literaturata e utvrdeno deka nekoi od komponentite na politi~kiot rizik, osobeno stabilnosta na vladata, zakonite i nivnoto po~ituvawe i kvalitetot na birokratijata imaat klu~no vlijanie kaj MNK vo donesuvaweto odluka za investirawe vo odredena stranska zemja.
Political Risk and the Foreign Direct Investments
Keywords: politi~ki rizik, rizik na zemja, stranski direktni investicii (SDI), multinacionalni korporacii (MNK)