Transfer niektórych elementów językowych w przekładzie poezji polskiej na język macedoński - Tanuševska, Lidija (Wydawnictwo Uniwersytetu śląskiego Katowice, 2015)
Овој труд ги разработува проблемите кои произлегуваат при преводот на поезијата од македонски на полски и од полски на македонски јазик. Притоа се обрнува посебно внимание на формата на поетската творба како ограничувачки фактор на слободата на преведувачот. Во статијата се земени примери од постари преводи, како и примери земени од наставата по превод и преведувачката работилница на Семинарот за македонски јазик, литература и култура. Се става акцен на дилемата дали да се зачува формата и до кој степен содржината треба да подлегне на губење во преводот.
Keywords: поезија, превод, доминанта, рима, алитерација, слобода, граници