Екстракорпорална фотофереза во третман на gvhd по алогена трансплантација на матични хематопоетски клетки - Лазар Ј. Чадиевски; Александра Пивкова Велјановска; Сања Трајкова; Лидија Чевреска; Борче Георгиевски; Милче Цветаноски; Невенка Ридова; Симона Стојановска; Божидар Кочоски; Ирина Пановска Ставридис (My University, 2023)
Екстракорпоралната фотофереза (ЕКФ) претставува третман базиран на леукоцитна сепарација. Според последните препораки ЕКФ е индицирана како второ линиска терапија за хронична форма на болест на граф тот против домаќинот (Graft versus Host disease GvHD) кај пациентите кај кои е реализирана алогена транс плантација на хематопоетски матични клетки (ТХМК).