МИНИМИЗИРАЊЕ И РЕЦИКЛИРАЊЕ НА ЦВРСТИТЕ ОТПАДОЦИ - ПРИМАРНИ ЕЛЕМЕНТИ ВО СИСТЕМОТ ЗА УПРАВУВАЊЕ СО ЦВРСТИТЕ ОТПАДОЦИ - Перица Пауновиќ и Светомир Хаџи Јорданов (My University, 2001)
Во трудот се изнесени примарните активности на системот за управување со цврстиот отпад (УЦО, анг. Solid Waste Management) и тоа: минимизирање на создавање на отпадот (Waste Reduction) и рециклирање (Waste Recycling). Предложена е шема за успешно функционирање на УЦО, која треба да овозможи максимално извлекување на корисните компоненти од отпадот, како и максимално разградување на остатокот пред конечното одлагање. Исто така, дадени се податоци за основните карактеристики и ефекти од споменатите активности во некои земји, што даваат поттик за примена и во нашата земја.