Mastitis kod malih preživara, etiologija, prevalenca i kontrola - Dovenski Toni, Grizelj Juraj, Ilievska Ksenija, Atanasov Branko, Vince Silvijo, NIkolovski Martin, Dovenska Monika, Janevski Aleksandar, Giadinis D. Nekatarios (Fakultet Veterinarske Medicine, Beograd, 2019)
Za stavljanje u promet kvalitetnih i bezbednih produkata animalnog porekla, koji se upotrebljavalju u ishrani ljudi, potrebna je kvalitetna surovina iz osnovne farmske proizvodnje. U mlečnoj industiji, kriterijumi za sirovo kravlje mleko su strogo regulisani nacionalnim zakonima i direktivama EU. Na zalost, kontroli mleka koje se dobija od malih preživara se jos uvek ne posvećuje dovoljno pažnje i nije dovolnjo istraženo kako na nivou farme, tako i u pogonima za preradu. Najveći rizik da industrija dobije sirovinu koja je nepodobna za preradu, a pre svega i potencijalno opasna za ljudsko zdravlje, postoji kada je mleko dobijeno od jedinki sa infekcijom mlečne žlezde. Ovakve infekcije mogu biti sa vidljivim znacima (klinički mastitis) ili neevidentnim promenama (subklinički mastitis). Većina terenskih istraživanja ukazala je da je prevalenca sporadičnih kliničkih slučajeva kod malih preživara niža od 5% , dok je jod subkliničkih mastitisa prevalenca i do 30%. Kada se radi o kliničkim intramamarnim infekcijama, najčešće izolirani uzročnici su Staphilococcus aureus i Mannihemia haemolytica, odnosno koagulaza negativni Coagulase Negative Staphylococci (CNS) kod subkliničkih mastitisa (S. epidermidis zatim S. xylosus, S. Chromogenes i S. Caprae kod koza). Za razliku od mlečnih krava, kod malih preživara Gram negativne bakterije (E. coli) su veoma retko uzročnici mastitisa (ovce do 3%, koze do 8%). Takođe u zemljama Mediterana, ozbiljan problem predstavljaju infekcije sa Mycoplasma spp. (posebno kod koza) koji izazivaju sindrom zarazne agalakcije, a od virusnih uzročnika značajan je Caprine arthritis encephalitis virus (CAEV), koji izaziva intersticijalni mastitis poznat kao “tvrdo vime“. U ovom preglednom radu biće diskutovano i o metodama dijagnostike, terapije, prevencije, odnosno menađmenta zdravlja mlečne žlezde kod malih preživara. Največu paznju u tom smislu treba posvetiti menađmentu mužnje, sa naglaskom na higijenu, kao i pravilnom i pravovremenom zasušivanju mlečnih ovaca i koza.
Keywords: mali preživari, mastitis, mlečna žlezda, Mycolasma sp., prevalenca, Staphylococcus sp.