Probno opterećenje i nosivost šipova Ø1200 izloženim silama do 9000 kN - Gjorgjevski, Spasen; Susinov, Bojan; Abazi, Sead; Papić, Jovan (My University, 2017)
Na deonici autoputa Koridora VIII kroz zapadni deo R. Makedonije, u fazi izrade je veliki broj mostova. Deo njih je fundiran na šipovima, pri čemu su vršena i probna opterećenja. U radu su prezentovani pojedini rezultati ispitivanja za utvrđivanje nosivosti šipova uz pomoć specijalne čelične platforme u okviru naučnog projekta koji je Građevinski fakultet u Skoplju realizovao u saradnji sa građevinskim kompanijama uključenim u radovima. Pri tome, detaljnije će biti opisan postupak probnog opterećenja šipa Ø1200 mm, dužine 16 m i projektovane nosivosti 9000 kN. Kako bi se utvrdila ultimativna nosivost šipa, vršeno je i numeričko modeliranje preko kalibriranja modela za ispitana opterećenja.
Keywords: Probno opterećenje, šipovi, interakcija, nosivost, numerička analiza