2018 Avrupa Yeterlilik Çerçevesi Güncellemesine Dayalı Kuzey Makedonya Eğitim Sisteminde Reformlar ve Türkçe Öğretim - Osman Emin (BAL-TAM JOURNAL OF TURCOLOGY, 2022)
Teknolojinin durmadan geliştiği dünyada insanlar birbirleriyle rahat ve hızlı bir şekilde iletişim sağlayabilmelerini eğitime borçludurlar. Toplum-lar, bireylerine daha iyi bir hayat tarzı sağlamak için, eğitim sistemlerini diğer ülkelerin eğitim sistemleriyle karşılaştırarak sürekli geliştirmek istemektedir. Her ülke, toplumun çağdaş gelişimlere uyabilmesi için eğitim sistemini geliş-tirmek zorundadır. Bu gelişim için eğitim politikasını tahlil etmek ve eğitime yönelik yaklaşımları geliştirmek durumundadır. Bunun için de diğer ülkelerin eğitim sistemleri ile karşılaştırma yapılmadan önce ülkemizde Türkçe eğitim sisteminin gelişimini irdelemek amaçlanmaktadır. Bu bakımdan Türkçe eği-tim programlarını ve sistemini karşılaştırmak uygun görülmüştür. Kuzey Ma-kedonya eğitim sisteminde geliştirilen reformlar ve Türkçe öğretimin gelişi-miyle ilerleyişi irdelenecektir. In a world where technology is constantly developing, people owe their ability to communicate with each other comfortably and quickly to education. For this, societies are desired to continuously improve their education systems by comparing them with the education systems of other countries in order to provide a better lifestyle for their individuals. Every country has to improve its education system so that the society can adapt to contemporary developments. For this development, it has to analyze the education policy and develop approaches to education. In this, it is aimed to examine the development of the Turkish education system in our country before making comparisons with the education systems of other countries. In this respect, it is to examine the reforms developed in the education system of North Macedonia and the development and progress of Turkish education, considering it appropriate to compare the Turkish education programs and system.
Keywords: Eğitim, Eğitim programı, Türkçe öğretim, Reform