Митот за Европа – во потрага по изгубениот идентитет - Дуев, Ратко (Филозофски факултет, Скопје, 2010)
Митологијата не е историска вистина, но сепак сите светски митологии имаат одредена историска подлога. Интересно е навраќањето на еден од најстарите хеленски митови – за Европа, за скриената порака која овој мит ја носи во себе, особено за името по кое е наречен континентот во чија историја голема улога имала и Македонија, како дел од неа. Особено денес кога предзнакот европски/а/о претставува култ, правец, политика, култура и заедништво, без оглед на реалноста, потомците на Европа забораваат на пораката која им ја оставила во наследство мудроста на античките митотворци.