‎Историско-културолошкиот аспект на поклоништвото во контекст на ‎афирмација на културното наследство - Ѓоко Ѓорѓевски (Институт за македонска литература, 2021)
Поклоничките патувања се забележани како значаен сегмент од духовниот живот во христијанската историја уште од првите векови, како еден од најстарите облици на верскиот израз. Историјата го бележи значењето и развојот на овој феномен, кој е многузначен, затоа што во него се испреплетуваат религиски, културолошки и антрополошки елементи. Поклоништвото како потрага по светоста, но и како потврда за целосната посветеност кон неа, претставува значаен дел и од македонската духовна традиција, како во минатото, така и денес.
Keywords: поклоништво, духовност, културно наследство