Воспитување во стравот Господен како почеток на мудроста - Aneta Jovkovska (Скопје: Контура, 2020)
Воспитанието во христијанските училишта се разбира како воспитување во духот на Божествената мудрост, пројавена во Словото Божјо. Во суштина, мудроста е чувство за Божјата присутност и сообразување на животот на човекот со Бога. Кој го чувствува Божјото присуство во себеси, не може а да не го почувствува и стравот пред Него. Во Светото писмо „стравот Господен“ се карактеризира како „почеток на мудроста“ (Псалм 110,10, Изреки 1,7; 9,10). Мудроста, пак, се темели на верата во Бога и таа е неразделна од моралното совршенство на човекот.
Зборник на трудови од Меѓународната конференција „Света Софија – Премудроста која си изгради дом“, Охрид-Струга 11-13 октомври 2019
Keywords: Воспитанието во христијанските училишта се разбира како воспитување во духот на Божествената мудрост, пројавена во Словото Божјо. Во суштина, мудроста е чувство за Божјата присутност и сообразување на животот на човекот со Бога. Кој го чувствува Божјото присуство во себеси, не може а да не го почувствува и стравот пред Него. Во Светото писмо „стравот Господен“ се карактеризира како „почеток на мудроста“ (Псалм 110,10, Изреки 1,7; 9,10). Мудроста, пак, се темели на верата во Бога и таа е неразделна од моралното совршенство на човекот