ЕХОГРАФСКА ДИJАГНОЗА НА ЕНДОКРИНА ОРБИТОПАТИJА - Jосифова Т.; Џајковска Е.; Џафик С.; Арнаудовски З.; Челева В. (My University, 1991)
Испитувањата се вршени со стандардизирана А-метода и тоа со мерење на дебелината на соодветните мускули на двете очни шуплини и квантитативното проценување на внатрешната структура и степенот на рефлексија на задебелените мускули. Со помош ня ова меретње не само што се потврди дијагнозата на обостраниот ендокрини егзофталмус, туку беа откриени и ендострани рани ендокрини орбитопатии.