Чекори кон интеркултурализам / Hapa drejt ndërkulturalizmit / Kültürlerarasılığa yönelik adımlar / Steps towards interculturalism - Sonaj Bilal, Osman Emin PhD, Biljana Krsteska–Papic PhD (Нансен Дијалог Центар Скопје, 2022)
Креирањето на овој мал водич низ интеркултурни предизвици беше поттикнато и произлезе како резултат на желбата да се надминат многубројни дилеми, а понекогаш и погрешни перцепции за интеркултурните аспекти на воспитно-образовниот процес. Би сакале овој прирачник да биде лесен, јасен и едноставен компас во училиштата и училниците при соочување со секојдневни, чести прашања со интеркултурен предзнак. Интеркултурното образование се стреми кон континуирана поддршка на богатството на разновидности во речиси сите сфери на човековото живеење. Тоа е образование фокусирано врз промоцијата на еднакви можности, човекови права, недискриминација, емпатија, прифаќање и почитување. Токму затоа интеркултурното образование им е потребно на сите деца и ученици, независно од возраста. Освен тоа, интеркултурното образование треба да биде природно вградена компонента во секојдневниот воспитно-образовен процес, независно од етничката и јазичната структура на учениците и на наставниците во едно училиште. Интеркултурното образование не се занимава само со етнички, расни и јазични различности, туку треба да влијае и врз градењето на свесноста кај учениците за различностите присутни во повеќе сфери на секојдневното живеење (како на пример, социјален статус, пол, возраст, професија, семејно потекло, стил на учење, начин на исхрана, физички изглед и сл.). Оттука јасно произлегува дека овој вид на образование не може да подразбира воведување на посебен наставен предмет, туку треба да биде одраз на кроскурикуларен пристап, исто како што треба да биде елемент и на формален, но и на „скриен” курикулум. Искрено се надеваме дека овој материјал ќе послужи како поддршка на наставниците, стручните соработници, родителите, но и заинтересираните поединци во развивањето на инклузивна и топла атмосфера во училниците, со цел секој да се чувствува добредојдено, препознаено и прифатено! Од авторите Bu el kitabı kültürlerarası zorluklar aracılığıyla oluşturulması teşvik edilmiş ve sayısız ikilemlerin üstesinden gelme arzusunun ve bazen eğitim sürecinin kültürlerarası yönleriyle ilgili yanlış algılamaların bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Bu el kitabının okullarda, sınıflarda, günlük ve sık sorulan sorularla uğraşırken, açık ve basit kültürlerarası yönlendirici kılavuzu olmasını amaçlamaktadır. Kültürlerarası eğitim, insan yaşamının hemen her alanında çeşitliliğin zenginliğini sürekli olarak desteklemeyi amaçlar. Fırsat eşitliği, insan hakları, ayrımcılık yapmama, empati, kabul ve saygının teşvik edilmesine odaklanan bir eğitimdir. Bu nedenle kültürlerarası eğitime, yaş farklılığına bakmadan bağımsız olarak tüm çocuklar ve öğrenciler tarafından ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca, kültürlerarası eğitim, okuldaki öğrenci ve öğretmenlerin etnik ve dilsel yapısından bağımsız olarak, günlük eğitim sürecinde doğal olarak yerleşik bir bileşen olmayı amaçlanmaktadır. Kültürlerarası eğitim sadece etnik, ırksal, dilsel farklılıklarla ilgilenmekle kalmaz, aynı zamanda öğrenciler arasında günlük yaşamın birçok alanında (sosyal statü, cinsiyet, yaş, meslek, aile kökeni, öğrenme stili, beslenme, fiziksel görünüm gibi vb.) mevcut farklılıklar hakkında farkındalık oluşturulmasını da etkilemelidir. Bu tür bir eğitimin özel bir öğretim dersi olarak tanıtılması anlamına gelemeyeceği gibi, hem örgün hem de “gizli” müfredatın bir unsuru olması gerektiği, müfredatlar arası bir yaklaşımın yansıması da olması gerektiği açıktır. Bu el kitabı ile her birey herkes tarafından hoş karşılanan, tanınan ve kabul gören olması için öğretmenlere, profesyonel işbirlikçilere, ebeveynlere ve aynı zamanda okullarda kaynaştırma ve sıcak bir ortam geliştirmekle ilgilenen bireylere bir destek olarak hizmet etmesini içtenlikle umuyoruz! Yazarlardan