Rekonstrukcija pionirske delatnosti Ladislava Palfija u razvoju makedonskog pijanizma - Jordanoska, Trena (Centre for Evaluation in Education and Science (CEON/CEES), 2017)
Ladislav Palfi (1924–2008) važi za jednu od najmarkantnijih fi gura u razvoju makedonske pijanističke umetnosti i pedagogije, posebno u periodu posle Drugog svetskog rata. Rekonstrukcija pijanističke delatnosti Ladislava Palfi ja je urađena kroz analizu digitalnih baza sa prikupljenim dostupnim artefaktima o njegovim studijskim i koncertnim repertoarima. U radu je prikazana struktura glavnog i dva izvedena kataloga artefakata, i saopšteni su rezultati statističke analize podataka, koji su na kraju sintetizovani u glavne punktove delovanja Ladislava Palfi ja u posleratnom razvoju makedonske muzičke kulture.
Reconstruction of Ladislav Palfi's pioneering work in the development of pianism in Macedonia
Keywords: Ladislav Palfi , databaza, artefakti, pijanizam, makedonska muzička kultura