Мигрантската криза и предизвиците на Европската Унија во областа на слобода, безбедност и правда - Рунчева Тасев, Христина (Фондација „Национална и международна сигурност“, 2016)
Предметниот труд дава осврт на предизвикот со кој се соочува Шенген системот во рамки на Областа на слобода, безбедност и правда на Европската унија под притисокот на мигрантската криза и терористичките напади во Унијата. Во потрага по соодветно решение за кризата, државите-членки посегнаа по враќање на граничните контроли и барање да се реформира Шенген системот. Трудот дава преглед на правната рамка за преземање дејства од страна на државите-членки на Унијата согласно актуелната регулатива, но и предлози за тоа какви реформи и се потребни на Европската унија во делот на Шенген системот.