Шпанскиот грип од 1918 година – заборавени лекции од минатото - Василевска, Иванка (Правен факултет „Јустинијан Први“, Универзитет „Свети Кирил и Методиј“, Скопје, 2020)
Првата светска војна траеше од 1914 до 1918 година. Крајот на војната беше означен со преку 10 милиони човечки жртви и преку 20 милиони повредени. Во оваа бројка, влегуваат и истата ја дуплираат жртвите на страшната пандемија позната како шпански грип, со кој во текот на 36-те месеци од своето ширење, се заразиле преку половина милијарда, а од истата починале повеќе од 50 милиони луѓе на планетава. Погледнато од денешна диоптрија, соочени со непознатите и мошне противречни аргументи за актуелната светска пандемија позната како Ковид 19, целта на ова истражување е да се изведат неколку паралели кои имаат за цел да укажат на сличностите на двете пандемии и секако на нивните разлики во текот на едно столетие.
Keywords: Прва светска војна (1914-1918), пандемијата на шпански грип (1918-1920), пандемијата Ковид 19 (2019 - )