Некои прашања поврзани со стекнувањето на наследството во римското право - Гоце Наумовски, д-р; Есин Кранли Бајрам д-р (Правен факултет „Јустинијан Први“ Скопје, 2022)
Основниот интерес на овој труд се состои во разработката на неколку правни институти кои можат да се појават при реализацијата на субјективните наследни права. Имено, римското право, судејќи според примарните извори, ни дава јасна слика за неколку правни ситуации кои потенцијално се појавуваат пред конечниот пренос на наследните права од оставителот на наследникот. Со оглед на фактот што романистиката почесто се занимава со основите за наследување, наследните редови, тестаментите или нужното наследување, авторите на овој труд ценат дека должно внимание треба да се посвети и на овие поретко третирани наследно-правни институти. Од тие причини, во оваа прилика ќе биде дадена анализа на: transmissio delationis, ius accrescendi collatio bonorum, aditio bonorum, beneficium abstinendi, beneficium inventarii и beneficium separationis, низ која ќе може да се види местото и значењето на наведените институти гледани низ призмата на постапката за стекнување на наследството и евентуалните последици што во одделни постапки би можеле да ги предизвикаат. 􏰖􏰗􏰒 􏰑􏰘􏰙􏰚􏰙􏰛􏰒􏰌
Keywords: Субјективни наследни права, transmissio delationis, ius accrescendi collatio bonorum, aditio bonorum, beneficium abstinendi, beneficium inventarii и beneficium separationis.