Контрастивна анализа на употребата на модалните глаголи како маркери за евиденцијалност во македонскиот и во германскиот јазик - Грујовска-Миланова, Сашка (Универзитет „Гоце Делчев“, 2019)
Во трудот се разгледува употребата на модалните глаголи во македонскиот и во германскиот јазик како маркери за евиденцијалност. Се анализира кои модални глаголи можеда се користат како маркери за евиденцијалност, кои видови извори на информација се означуваат со нив и нивната врска со деонтичката и со епистемичната модалност. Анализата на употребата на модалните глаголи како маркери за евиденцијалност во македонскиоти во германскиот јазик ги покажува сличностите и разликите меѓу двата јазика. Дополнително, се разгледува употребата на модалните глаголи како маркери за евиденцијалност во германскиот јазик врз примерот на делото „Процес“ од Франц Кафка. Потоа, се анализира дали во истиот контекст и во преводот на македонски јазик се употребени модални глаголи или други маркери за евиденцијалност.
Keywords: евиденцијалност, извор на информација, модалност, модални глаголи