СО РАЗВОЈОТ НА РИБОЛОВНИОТ ТУРИЗАМ ДО ПРОДЛОЖУВАЊЕ НА ТУРИСТИЧКАТА СЕЗОНА НА ДОЈРАНСКОТО ЕЗЕРО - Илиев, Дејан (УНИВЕРЗИТЕТ „ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ“ – ШТИП, ФАКУЛТЕТ ЗА ТУРИЗАМ И БИЗНИС ЛОГИСТИКА, 2012)
Богатството и хетерогеноста на рибниот фонд во Дојранското Езеро претставува доста важен услов за развој на риболовниот туризам. Во услови на висока сезонска концентрација на туристичкиот промет во текот на летните месеци јули и август, развојот на риболовниот туризам на Дојранското Езеро се јавува како алтернатива за продолжување на кратката туристичка сезона и решавање на дел од проблемите кои го засегаат туристичкиот сектор во т.н. “мртва” туристичка сезона.
Keywords: сезонска концентрација, туристички промет, риболовен туризам, Дојранско Езеро