КАКО ЌЕ СЕ РАЗВИВА ЕВРОПСКИОТ ПРОЕКТ И КАКО ЌЕ СЕ ПРОШИРУВА ЕУ? - Спасов, Александар Љ. (Фондација „Фридрих Еберт“-Канцеларија во Скопје, 2019)
Европските избори, односно из- борите за Европскиот парламент што треба да се одржат од 23 до 26 мај оваа година во сите држави-членки на Европската Унија, можеби за првпат од воведувањето на непосредните избори за Европскиот парламент во 1979 година, ќе бидат политички на- стан од првостепено значење. Во ми- натото, релативно здодевните за пар- тиите, а за избирачите не многу важните избори, имаат потенцијал да предизвикаат политички земјотрес во бриселската машинерија, олицетворена во институциите на ЕУ, но и во националните поли- тички процеси во државите-членки.