Panel diskusija – Repertoar mešovitih horova u Srbiji u 2015. godini, Istraživanje repertoara mešovitih horova u Srbiji u 2015. godini - Bužarovski, Dimitrije; Jordanoska, Trena; Tomić, Dragan; Jovanović, Iva (Univerzitet u Nišu, Fakultet umetnosti u Nišu, 2017)
Dizajn istraživanja o repertoaru mešovitih horova u Srbiji u 2015. godini polazi od pretpostavke da su burne globalne promene okruženja XXI veka (socijalne, političke, ekonomske, tehnološke) u kojima dominira postdigitalna kultura, imali svoj uticaj i na obim aktivnosti horova i na njihov repertoar. Pošto smo očekivali da će broj mešovitih horova iz čitave Srbije (Vojvodina, Beograd, Centralna i Južna Srbija), a i njihove aktivnosti biti dosta obimne, ograničili smo se samo na nastupe i repertoar na teritoriji zemlje u 2015. godini. Ključne varijable u sakupljanju podataka odnosile su se na zastupljenost različitih žanrova, autora i dela u horskom repertoaru. Istraživanje dominantno koristi kvantitativni pristup. Dizajn istraživanja obuhvata populaciju mešovitih horova koji su bili aktivni na teritoriji Srbije u 2015. godini, javne nastupe u zemlji i izvedeni repertoar sa naslovima dela i autora. Osnovni instrumenti istraživanja su bila tri anketna upitnika: o horovima, o javnim nastupima i o repertoaru. Kao dopunski kvalitativni instrumenat je korišćen intervju sa dirigentima, horistima i drugima, koji su bili uključeni u organizaciju nastupa. Rezultati statističke obrade podataka obuhvata populaciju od 101 mešoviti hor, sa ukupno 297 javnih nastupa i repertoar od 697 kompozicija. Rezultati obuhvataju frekvencijske distribucije i deskriptivnu statistiku (mere centralne tendencije i disperzije) prema geografskom poreklu horova (širi region zemlje i naseljeno mesto), godinu osnivanja hora i broj nastupa u zemlji u 2015. godini, način sakupljanja podataka (sakupljač, saradnja horova u sakupljanju podataka i podaci sa socijalnih mreža), tip nastupa, broj izvedenih dela, prostor, mesto i mesec nastupa i na kraju, rezultati o delima i njihovim autorima (kompozitorima, autorima teksta i aranžerima), godinu stvaranja dela i žanrovsko/stilsko obeležje repertoara. / The research design of the project about the repertory of mixed voice choruses in Serbia in 2015 was based on the assumption that the turbulent global environment changes of the predominantly postdigital XXI century (social, political, economic, technological), had an impact on the scope of choruses’ activities and repertory building. Since we expected that the number of mixed voice choruses and their activities will be very large, we limited the collection of data only to performances and repertory they performed in Serbia during 2015. The key variables were related to the presence of different genres, authors and works in the choral repertory. The design of the research was predominantly based on the quantitative approach. Three complementary questionnaires were used for data collection: choruses, performances, and repertory qs. In addition, a qualitative research instrument – an interview with conductors, singers and events management was used. The statistical analysis of the collected data was conducted on a population of 101 mixed voice choruses, 297 public performances, and 697 choral works. The results included the frequency distributions and descriptive statistics (measures of central tendency and dispersion) of the data regarding the provenance of the choruses (a wider region of the country and the town), the foundation year, the number of performances in the country in 2015, the collection process (name of the collector, the cooperation of the chorus in data collection, and data from social networks), the type of performance, the number of performed compositions, place and month of performance, the titles of performed compositions, the authors (composers, lyricists and arrangers), and the musical genre/style of the compositions.
Research project on mixed voice choruses repertory in Serbia in 2015
Keywords: choral repertory, mixed voice choruses, choral performances, musical genres, research methodology, statistical analysis, Serbia