Безбедност, Регионална соработка и реформи -Косово и Македонија- - GJurovski, Marjan (Фондација Конрад Аденауер во Република Косово Факултет за безбедност – Скопје, Универзитет “Св,Климент Охридски”- Битола, Република Македонија ААБ Универзитет – Приштина, Република Косово, 2018)
Публикацијата е во рамки на проектот Косовско-македонски безбедносен форум 2018 во организација на фондацијата „ Конрад Адена уер„ за Република Косово, Факултетот за безбедност – Скопје при универ зитет Климент Охридски, Република Македонија и Универзитетот ААБ од Косово. Безбедноста на државата, вклучително и нејзините граѓани, економијата и ин ституциите, ги опфаќа, покрај активностите на други држави, и дејствијата на насилните не-државни актери. Генерално, поимот безбедност се однесува на безбедноста на една држава од закани, како што се тероризам, војна или шпи онажа.