Фолклористички интерпретации за народностите во социјализмот – со посебен осврт на албанската народност - Ана Ашталковска Гајтаноска (Институтот за фолклор „Марко Цепенков“, 2019)
Анализата на фолклористичките интерпретации за народностите во социјалистичкиот период, објавувани во списанието „Македонски фолклор“ од 1968 до 1991 година, овозможуваат увид во етаблирањето и еволуцијата на овие дисциплини во Република Македонија по едно важно прашање како што е третманот на „другите“ заедници во рамките на државата. Токму ова прашање ја илустрира врската меѓу науката и политичката идеологија во анализираниот период, по однос на идеолошки соодветните интерпретации, особено за народното творештво на албанската народност кои треба да го отсликуваат југословенското братство и единство. Оваа позиција е целосно спротивна на третманот на народното творештво на македонскиот народ кое се анализира исклучиво во Хердеров манир, како особено важен фактор за македонската национална посебност.
Keywords: албанска народност во СРМ, народно творештво, југословенски период, фолклористика