“Modeling the informal economy in EU: Structural equations approach” - Trpkova nestorovska, Marija (Faculty of Economics-Skopje, 2009)
Целта на овој труд е моделирање и оцена на неформалната економија во земјите од Европската унија со користење на моделот на повеќекратни индикатори и повеќекратни детерминанти (MIMIC – Multiple Indicators and Multiple causes). Моделот ги вклучува индексите на потрошувачките цени, девизниот курс, државната потрошувачка, краткорочните каматни стапки, долгорочните каматни стапки, стапката на невработености, даночните приходи и наемнините како детерминанти на сивата економија. Бруто домашниот производ, монетарниот агрегат М1 и монетарниот агрегат М3 претставуваат индикатори на неформалната економија. Резултатите покажуваат дека главните детерминанти на сивата економија во ЕУ се државната потрошувачка, инфлацијата, девизниот курс и наемнината. Исто така резултатите покажаа дека постои директна зависност помеѓу неформалната економија и монетарниот агрегат М1. За креирање на моделот и оцената на параметрите се користи софтверот за структрни равенки ЛИСРЕЛ (Linear Structural Equations). При анализата на нестационарност на променливите се користи економетрискиот софтвер EViews.
Keywords: Неформална економија, модел на структурни равенки