БИЗНИС-АНАЛИТИКА – ДВИГАТЕЛ НА ПЕРФОРМАНСИТЕ НА КОМПАНИИТЕ ВО ДИГИТАЛНАТА ЕРА - Cvetkoska, Violeta; Tasheva, Marija (Faculty of Economics-Skopje, Ss. Cyril and Methodius University in Skopje, 2020)
Денес компаниите работат во дигитална ера и се соочуваат со предизвикот на големи податоци. Од клучно значење за компаниите е од податоците да извлечат вредни информации кои ќе им овозможат донесување на побрзи и подобри одлуки во насока на остварување на конкурентска предност. Бизнис-аналитиката преку традиционалните и напредни аналитички методи и техники има улога на двигател на перформансите на компаниите во оваа дигитална ера. Целта на трудот е да се применат модели на бизнис-аналитиката во една мала производна компанија во Република Северна Македонија. Резултатите се прикажани преку графички прикази и контролни табли креирани со користење на софтверската алатката Microsoft Power BI Desktop и детално се анализирани.
Keywords: големи податоци, бизнис-аналитика, Microsoft Power BI Desktop, контролни табли, емпириска анализа