Стручното образование и учениците со посебни образовни потреби - Велковски, Зоран; Томевска Илиевска, Елизабета; Ризова, Елена (Филозофски факултет, Скопје, 2014)
Образовната инклузија на учениците со посебни образовни потреби во стручното образование во Република Македонија ce остварува преку организирана настава во редовните и во специјализираните стручни училишта. Инклузијата на оваа категорија ученици во стручното образование и обука, особено во редовните стручни училишта, е комплексна проблематика што може да ce разгледува од повеќе аспекти. Истражувачкиот проблем кој ce третира во овој труд отвора повеќе истражувачки прашања што ce однесуваат на: инфраструктурната приспособеност на училиштата со индивидуалните потреби на учениците од оваа категорија, видовите и компатибилноста на наставните програми во стручното образование и обука за посебните образовни потреби на учениците, утврдување на застапеноста на индивидуализирани наставни планови во реализацијата на наставата и концепциската поставеност на системот за напредување и транзиција на учениците.
Keywords: стручно образование, наставни планови и програми, индивидуализирани наставни планови, систем за напредување, физички услови