ФИНАНСИСКА АНАЛИЗА НА ФОТОВОЛТАИЧНА ЕЛЕКТРАНА НА КРОВ НА СТОПАНСКИ ОБЈЕКТ СО МЕТОД НЕТ МЕТЕРИНГ - Марија Смокварска, Невенка Китева Роглева (Мако Цигре, 2023)
Примената на фотоволтаичните системи кај деловните објекти може значително да ја подобри енергетската ефикасност на истите, а истовремено да ја намали потрошената електрична енергија, превземена од мрежа. Целта на овој труд е да го разработи методот на нет метеринг – метод за продавање на вишокот на енергијата од фотоволтаичните централи и да ја анализира финансиската исплатливост на истите. Како случај за анализа се разгледува 60 kW-ен фотоволтаичен систем кој ќе се инсталира на кров на стопанска зграда. Инвестицијата ќе чини околу 33.000 евра, и со методот нет метеринг ќе се исплати во рок од 4 години. На крај е дадена дискусија дали и во кој случај ќе се исплати дополнителна инвестиција во батериски систем. Разгледан е пример со додавање на двочасовен батериски систем со капацитет на складирање 80 kWh, која ќе ја подигне вкупната инвестициска цена до 100.000 евра
Keywords: фотоволтаична централа на стопански објект, нет метеринг, финансиска анализа, батериски ситем