Преглед на искуства и практики од меѓународните совети за етика во медиумите - Донев, Дејан (СЕММ - Совет за етика во медиумите на Македонија, 2017)
Кога зборуваме за саморегулацијата и за нејзиниот појавен облик, всушност, станува збор за „учество на новинарите, сопствениците на медиуми и претставниците на јавноста во оценување на примената на етичките принципи во медиумите“ преку разни форми на саморегулациски тела, од совети за медиуми и правобранители за медиуми, па сè до комбинација на двете, зависно од традицијата на поединечни земји. Притоа, од особено значење е постоењето на совет за етика, како „архетип на саморегулаторно тело и, главно, најчеста форма на саморегулаторно тело“.