Некои алгоритми за решавање на задачата на патувачкиот трговец - Stojkovska, Irena (Природно-математички факултет, Скопје, 2017)
Задачата на патувачкиот трговец (Traveling Salesman Problem - TSP) е една од најистражуваните комбинаторни оптимизациони задачи. Нејзината формулација е многу едноставна: Патувачкиот трговец треба да ја најде најоптималната (најкратка или најефтина) тура низ n дадени града. Но, и покрај едноставната формулација, нејзиното решавање сè уште претставува предизвик. Оваа задача е во тесна врска со еден од милениумските нерешени проблеми. Ќе разгледаме неколку примени на задачата на патувачкиот трговец, како и неколку алгоритми за нејзино решавање.
Keywords: задачата на патувачкиот трговец, Хамилтонов циклус, задача на целобројно програмирање, оптимизација со колонија на мравки