„Националната припадност на народното творештво“ – по примери од списанието „Македонски фолклор“ и неговите изданија во периодот од 1968 го 1991 година - Ана Ашталковска Гајтаноска (Институт за етнологија и антропологија, ПМФ, УКИМ, Скопје, 2020)
„Националната припадност на народното творештво“ е наслов инспириран од многубројните трудови во списанието „Македонски фолклор“ што се занимаваат токму со утврдувањето на македонската национална припадност на фолклорот како една од поважните задачи на фолклористиката во Македонија. Главниот интерес во текстот е третманот на фолклорот, односно на народното творештво во југословенскиот период со посебен акцент на идеализираната субјективна, идеолошки и патриотски оптоварена нарација за народното творештво и за неговите носители.
Keywords: фолклор, Македонија, народ, самобитност, идентитет