Филип V и сојузот со Ханибал - Пановски, Стефан (Здружение на историчарите на Република Македонија, Скопје, 2021)
Во трудот е даден превод на договорот меѓу Филип и Ханибал постигнат во 215 г., проследен со белешки и објаснувања, со посебен осврт на одредбите што се однесуваат на повоената ситуација во Илирија, како и со куса дискусија за мотивите на Филип. Заклучокот е дека независно од изворите, последниот збор во креирањето на политиката го имал Филип, кој поради судирот со Скердилаида се обидел да завладее со илирското крајбрежје. Римската реакција го убедила дека тоа не е возможно без директен судир со Рим, поради што и склучил сојуз со Ханибал.
Keywords: Филип V, Ханибал, Деметриј од Фарос, Рим, Полибиј, Илирија.