Jedinice biznisa i eko-etički standardi - Donev, Dejan (Odsek za menadžment, Tehnički fakultet, Bor, 2011)
Efikasno, mehanizirano, moderno industrijsko dru{tvo je istovremeno i najproduktivnija ljudska zajednica do sada. Ljudi nikada nisu imali vi{e mogu}nosti za stvaranje roba i bogatstava kao u poslednjim decenijama postindustrijske epohe. Ali u isto vrieme nikada do sada nijedna industrija, biznis nisu u~inili takve {tete i toliko naru{ili ekolo{ku ravnote`u. Zbog toga su poslovnim zajednicama i onima koji u~estvuju u suvremenom biznisu neophodne nove i {ire perspektive. Neophodno je preocjeniti cjelovitu perspektivu produktivnosti, kao i svega drugoga na polju biznisa. Ovo treba biti pragmati~ni zahvat, ali i eti~ki - sve treba biti balansirano holisti~kim razmi{ljanjem. Stvaranje i djelovanje poslovnih zajednica, koje }e se pokraj profita rukovoditi i eti~kim motivima i bioeti~kim vrijednostima, a istovremeno }e povijesti i ra~una o `ivotnom okoli{u, jest korisno za sve. Biznis i, posebno, industrija trebaju slijediti odre|ene eti~ke i ekolo{ke bazi~ne standarde pri ocjenjivanju i djelovanju. Od ogromnog je zna~aja, da se pro{iri ekolo{ko-eti~ka percepcija u poslovnim zajednicama. Pokraj ~isto profitabilne motivacije kompanije nu`no moraju imati i {ire ljudske i dru{tvene, kao i altruisti~ke svrhe. Za to je potreban holisti~ki pristup i sposobnost percepcije iz drugog ugla djelatnika kao li~nosti i kompanije kako velikog ~imbenika u ekolo{kom sustavu. I u biznisu se, u ostalom, radi o ~ovje~anstvu, {to od sviju tra`i vi{i dosjeg moralne ocjene, jer pred budu}no{}u je stra{na prijetnja. Eko-eti~ki sustav, kako svojevrsna dimenzija ljudske opstojbe, treba imati najvi{i priroritet, tj. skrb za op}u za{titu prirode i okoli{a uvijek treba da bude u prvenstvu u odnosu na ni`e oblike kratkoro~nih djelovnih mogu}nosti. U ovom kontekstu na obzru su slijede}i vi{i bioeti~ki standardi: I. treba djelovati na na~in kojim biznis i produkcija ne}e predstavljati opasnost za persistentno postojanje ~ovje~anstva i za uni{tavanje li~nostî kao najvi{eg oblika `ivota; II. pri vo|enju biznisa treba za{tititi i unapre|ivati `ivot kao na~in opstojbe; III. vo|enje biznisa ne zna~i uni{tavanje prirode radi profita kao vi{e svrhe, ~emu }e pomo}i njezino razumjevanje kao jedinstvene osnove `ivota na Zemlji, bez koje gubi smisao svaka vrsta ljudskog djelovanja; IV. vo|enje biznisa tako, {to se ni po koju cijenu ne}e ugroziti biolo{ka raznovrsnost, ve} }e se ~uvati `ivo, a od ~ovjeka }e se tra`iti i o~ekivati odgovornost za za{titu `ivoga. Danas je ~ovje~anstvo suo~eno so najve}im izazovom do sada - da spasi prirodu od nepovratnog uni{tenja. Za tu va`nu i visoku zvrhu ve} du`e vrijemena najve}a pa`nja je usmjerena na poslovne zajednice - one su osobiti zaga|iva~i i pokreta~i nezaustavljivog rasta. Rad poslovnih zajednica mora se izmjeniti u prijateljskijem smjeru prema prirodi, zato {to se u suprotnom smanjuje kvalitet `ivljenja i ugro`uva opstanak sviju nas. Da li je mogu}e napravite ovakvu reorganizacija biznisa bez pritiska i naredbi, putem eti~kog i ekolo{kog osve{}ivanja, uzdizanjem novih motivacija i pokreta~kih snaga? Ne mo`e se ostaviti samo profitu da bude jedini validni motiv djelovanja, dok se baza `ivota (priroda) ostavlja sopstvenoj regeneraciji, koja vi{e nije mogu}a. Eko-eti~ki standardi u poslovnim djelatnostim i zajednicama trebaju biti nosioci jedne sveobuhvatne etike `ivota. Svi imaju odgovornost, iz sviju izviru utjecaji, svima je u interesu da razvoj biznisa bude uzmjeren ka ~uvanju okoli{a u naj{irem ekolo{kom smislu. U suprotnom, ~emu zara|eno ako se nema uslova za `ivot u kome }e se to investirati i uve}ati - ako se, pri tom, uni{te uslovi za vlastito `ivljenje i za pozitivni izraz zara|enog?! ^ovjek se mora, pred svijega i najvi{e upravo u djelovanju i poslovnim zajednicama, dr`ati eti~kih principa, kojima }e svoj prirodni `ivotni okoli{ sa~uvati za svoje dobro `ivljenje, ~ime }e biznis, kao uop}e i `ivot, dobiti pravilne podticaje i implikacije {ire i sustavne perspektive.