Мобинг и димензии на мобинг во работните организации во државен и приватен сектор - Георгиева, Симона (Филозофски факултет, Скопје, 2020)
Предмет на истражување во овој магистерски труд е мобингот во работните организации од државен и приватен сектор. Истражувањето е спроведено на 200 испитаника на територијата на градот Скопје кои се вработени во организации од државен и приватен сектор. За целите на истражувањето е користен анонимен прашалник кој се состои од 21 прашање од затворен и отворен тип. Обработката на податоците добиени со прашалникот овозможи да дојдеме до наоди за: значењето на мобингот и неговата казнивост, за свеста на вработените за изложеноста на мобинг, за преземените активности при изложеност на мобинг на работното место, како и за информираноста на вработените за димензиите (видовите) на мобинг со кои се соочуваат вработените на своите работни места. При обработката на резултатите, покрај тоа што е ставен акцент на секторот во кој се вработени лицата кои го сочинуваат примерокот, направена е и споредба во однос на поставените хипотези и од аспект на нивниот пол, нивното образование и нивната календарска возраст. Врз основа на добиените наоди се изведени бројни заклучоци согласно истражувачките варијабли, од кои произлегуваат и препораките за превенирање на состојбите кои водат до вознемиреност на работното место.
Магистерска теза одбранета во 2020 година на Филозофскиот факултет во Скопје, под менторство на проф. д–р Виолета Арнаудова.
Keywords: мобинг, вознемирување на работно место, права на работникот, мобер, видови мобинг, димензии на мобинг, превенција