Квантификација на ризикот на земја во Република Македонија - Наумоски, Александар (Економски факултет - Скопје, 2011)
Utvrduvaweto na tro{okot na kapitalot e te{ko vo razvienite pazari, a u{te poproblemati~no e negovoto utvrduvawe na pazarite vo podem. Investiraweto vo zemjite vo podem e porizi~no, no nosi i pogolem prinos. Klu~no pra{awe e dali prinosot od investiraweto na multinacionalnite korporacii vo zemjite vo podem treba da bide nagraden so dopolnitelna kompenzacija za ekvivalentna investicija vo razviena zemja. Literaturata nudi razli~ni alternativi za presmetka na tro{okot na kapitalot za investiraweto vo zemjite vo podem. Mo`e da se zaklu~i deka op{to-prifateno e deka rizikot na zemja e relevanten za investirawe vo zemjite vo podem i e klu~na komponenta vo procenata na tro{okot na kapitalot kaj ovie investicii. Rizikot na zemja e nediverzificirliv, {to }e se obideme da doka`eme i vo ovoj trud, a potoa i da ponudime alternativni pristapi za toa kako rizikot na zemja da se konvertira vo premija za rizik na zemja, koja ponataka }e bide sostavna komponenta vo modelite za utvrduvawe na cenata na kapitalot.
Quantification of the country risk in the Republic of Macedonia
Keywords: multinacionalni kompanii, rizik na zemja, premija za rizik, zemji vo podem, kreditna margina, krediten rejting