„Автобиографијата“ на Григор Прличев како жанровска парадигма во македонската литература од XIX век - Искра Тасевска Хаџи-Бошкова (Сојуз на друштвата за македонски јазик и литература, 2015)
Истражувањето на жанровските карактеристики на автобиографијата претставува мошне важна задача во книжевнотеориска смисла, бидејќи автобиографијата како жанр повлекува редица прашања кои се однесуваат на валидноста на теориската претпоставка за постоењето на жанровите воопшто. Автобиографијата, како жанр кој најчесто се исклучувал од централистичката концепција на жанровите поради својата хибридна структура (односно поради јасното и недвосмислено упатување на референцијалната стварност на текстот), ги отвора прашањата за суштината на фикционалноста, како и за авторството, вистината и себството. Определувањето на автобиографскиот потфат на Прличев како парадигматски се раководи од фактот што неговото дело, во најголема мера, ги рефлектира специфичностите на жанрот автобиографија.
Keywords: автобиографија, жанр, македонска литература во 19 век, Григор Прличев