ПОДОБРУВАЊЕ НА ЕФИКАСНОСТА НА МЕХАНИЗМОТ ЗА РЕШАВАЊЕ ТРГОВСКИ СПОРОВИ НА СВЕТСКАТА ТРГОВСКА ОРГАНИЗАЦИЈА - Toshevska Trpchevska, Katerina; Kocev, Ljuben; Parishev, Aleksandar (Правен факултет „Јустинијан Први“, 2022)
Предмет на анализа на овој труд е согледување на ефикасноста на Механиз- мот за решавање трговски спорови што функционира во рамките на Свет- ската трговска организација (во понатамошниот текст СТО). Анализата на ефикасноста на механизмот започнува со објаснување на процедуралните подобрувања што се постигнати со основањето на СТО и Договорот за пра- вилата и постапките за решавање на трговските спорови.4 Во трудот авто- рите обработуваат еден од најкомплексните спорови во историјата на СТО, а тоа е спорот за забраната за увоз на хормонски третирано говедско месо во Европската Унија. Преку укажување на главните недоследности, како што се непримена на донесените одлуки на Телото за решавање на спорови и одлуките на Апелациониот орган, како и отсуството на јасни и прецизни решенија, ав- торите на овој труд ги анализираат слабостите на Механизмот. Преку ана- лизата на слабостите, авторите нудат соодветни решенија за надминување на недоследностите.
Keywords: Светска трговска организација; Механизам за решавање трговски спорови; забрана за увоз; хормонски третирано говедско месо; реторзивни мерки