Невладиниот сектор во Република Македонија – фактор на консолидација или актер без влијание? - Марковиќ, Ненад (Правен факултет „Јустинијан Први“, 2015)
Мерењето на влијанието на невладиниот сектор во демократската тран- зиција и консолидација во рамките на една политичка заедница претставува предизвик од методолошки и субстантивен аспект. Од една страна тешко е да се формулира методологија која прецизно би го измерила учинокот на поеди- нечните актери на НВО сцената, а практично е невозможно истиот учинок да се квантифицира. Наместо овој пристап подобро е да се направи анализа врз основа на веќе постоечките истражувања во однос на невладината сфера, каде барем во релативна рамнина би се анализирал генералниот контекст на функ- ционирање на невладините актери.
Keywords: невладин сектор, невладини организации, демократска консолидација, доверба, влијание