ПРОРАЧУН НОСИВОСТИ ИНЈЕКЦИОНИХ МИКРО-ШИПОВА КРОЗ МОДЕЛОВАЊЕ ЕФЕКТА ИНСТАЛАЦИЈЕ ПРЕМА ТЕОРИЈИ ЕКСПАНЗИОНЕ ПРАЗНИНЕ - Доне Николовски, Јован Бр. Папић (Savez građevinskih inženjera Srbije, 2019)
Дубоко темељење на шиповима као метод се користилo још у далекој прошлости, с циљем да се у питање не доведе употребљивост објеката. Међу новијим варијантама је и један иновативан начин – на инјекционим микро-шиповима. Захваљујући својим карактеристикама, исти нуди бројне предности, али и буди интерес у истраживачкој фели из геотехнике због изазова са теоријским и нумеричким моделирањем. У раду биће приказан поступак дефинисања прорачуна ултимативне носивости путем симулације ефекта извођења помоћу метода експанзионе празнине.
Keywords: инјекциони микро-шипови, моделирање, експанзиона празнина