Conceptual Interaction between Art Content and Museum Architecture in Art Museum Design (Doctoral Dissertation Summary) - Meri Batakoja (University of Zagreb Faculty of Architecture, 2015)
Disertacija uvodi novi analitički aspekt u sagledavanju problematike umjetničkih muzeja: konceptualnu interakciju između umjetničkog sadržaja i muzejske arhitekture, te u skladu s time elaborira iz toga proizašle prototipove i formativne ideje koji još nisu dio službenog znanja o arhitekturi umjetničkih muzeja. Ovaj specifični aspekt proučavanja arhitekture umjetničkih muzeja potaknut je nedavnim reaktualizacijama određenih zaboravljenih arhitektonskih ostvarenja, te je u skladu i s pristupom nove muzeologije u smislu prepoznavanja i uvažavanja arhitektonskih formacija različitih od tradicionalnog muzeja.