Поправка и санација на префабрикувани армиранобетонски портали - Наков Дарко; Аранѓеловски Тони; Јанев Дејан (Друштво на Градежните Конструктори на Македонија, Градежен Факултет Скопје, 2017)
Со цел да се утврди вистинската состојба во која се наоѓаат армиранобетонските портали извршени се визуелни прегледи на конструкцијата. Притоа регистрирани и фотографирани се сите оштетувања на сите конструктивни елементи од двата армиранобетонски портали. По извршените испитувања и анализи на конструкцијата се утврди потребата од поправка и санација, а потоа и потребата од превземање на соодветни мерки за поправка и санација на конструктивните елементи со цел да им се возобноват техничките својства кои ќе ги задоволуваат критериумите на носивост и употребливост.
Keywords: префабрикуван армиран бетон, проценка, испитување, поправка, санација