ПОТРЕБА ЗА ВОВЕДУВАЊЕ УСТАВНА ТУЖБА ВО ПРАВНИОТ ПОРЕДОК НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА - Chupeska, Ana; Spasov Aleksandar Lj (Институт за човекови права, 2023)
документот за јавна политика е научна анализа за потребата од воведувањето сеопфатна уставна тужба/жалба и го отвора прашањето за определувањето на опфатот на правата и слободите гарантирани со Уставот на РСМ, за чијашто заштита Уставниот суд на Република Северна Македонија би бил надлежен. Ова прашање на давање приоритет на одредени права и слободи е исклучително важно за зајакнувањето на улогата на Уставниот суд на РСМ, како заштитник на човековите права и слободи, но и како мерка да не се постави преширока надлежност што би довела до проблеми во функционирањето на Судот. Дополнително, нуди компаративна анализа на регионалните искуства со Уставната жалба и нивна регулација, како и искуството на СРГерманија.
/
/
Keywords: уставна тужба, уставен суд, ЕСЧП, ЕКЧП