Гневот низ призмата на зоонимната фразеологија во македонскиот и во рускиот јазик - Биљана Мирчевска-Бошева (Univerza v Mariboru, 2022)
Фраземите со зоонимна компонента претставуваат значаен дел од вкупниот фразеолошки фонд на секој јазик. Присутноста на животните и непосредниот контакт на човекот со нив, доброто познавање на нивните основните карактеристики, однесувањето и начинот на живот претставуваат одлична основа за разбирање на една од основните и најинтензивните негативни емоции – гневот. Овој труд ќе биде насочен кон анализа на зоонимните фраземи со значење гнев во македонскиот и во рускиот јазик со цел да се идентификува влијанието на зоонимот и метафората во формирањете на значењето на фраземата.
Keywords: зооними, фразеологија, гнев, македонски јазик, руски јазик