Pan-nationalism and the European Union how to achieve a European political and cultural identity - Banovikj-Markovska, Angelina (МИ-АН, 2012)
Прифаќањето на Европската Унија како заедничка перспектива на различни националности, не значи отфрлање на поимот етницитет, напротив – тоа е настојување со кое би можело да биде имплементирана една рационална и политичка концепција која се залага за зачувување на посебностите. Впишани во глобалниот и универзален концепт на Унијата, тие би биле клучот за реализирање на долгонајавуваниот европски културен идентитет како социопсихолошки пандан на националните идентитети.
Keywords: Европска унија; пан-национализам; европски културен идентитет; транснационален идентитет; етницитет