Дози од неутрони во ходникот на бункери за линеарни акцелератори - Lukarski, Dushko; Carinou, Eleftheria (Здружение за медицинска физика и биомедицински инженеринг на Република Македонија, 2007)
Најкористеното орудие во современата радиотерапија за контрола на канцерот е линеарниот акцелератор. За третман на тумори кои се поставени на големи длабини во човековото тело, се користи фотонско зрачење со номинален забрзувачки потенцијал од 15 MV и повеќе. При соодветните енергии на зрачење настанува продукција на неутрони, кои придонесуваат за дополнителни дози во пациентите и на персоналот. Со цел проценување на дополнителната изложеност на персоналот, во овој труд вршиме споредба на три аналитички методи и Монте Карло симулација за одредување на амбиенталниот неутронски дозен еквивалент на влезот и долж ходникот на бункерот на три линеарени акцелератори, еден со номинален забрзувачки потенцијал од 15 MV и два со 18 MV.
Keywords: Неутронски дози; Медицински линеарни акцелератори