Hemoptiza kao prva klinička prezentacija metastatskog seminoma kod 24-godišnjeg pacijenta - Buklioska Ilievska, Daniela; Kochovska-Kamchevska, Nade; Baloski, Marjan; Bushev, Jane; Poposki, Bozhidar; Trajkovska, Vance; Sajkovska, Iva; Manasievska, Elena; Mickovski, Ivana; Gigovska Dimova, Irena; Neshovska, Radmila (Udruženje bronhologa Srbije, 2022)
Rak testisa je najčešći malignitet kod muškaraca od 15 do 35 godina. On čini oko 1% svih karcinoma. Prevalencija raka testisa kod belaca je 4,5 puta veća kod crnaca. Seminomi su osetljiviji na terapiju zračenjem i lakše se leče od neseminoma. To je vrsta raka koja počinje u zametnim ćelijama kod muškaraca. Seminomi se najčešće javljaju u testisu, ali se mogu javiti iu drugim delovima tela, kao što su mozak, grudni koš ili stomak.