Модернистички тенденции во драмата „Болен Дојчин“ на Георги Сталев - Трајче Стамески (Литературен збор, 2018)
Овој текст ја разгледува драмата „Болен Дојчин“ на Георги Сталев од аспект на нејзината иновативна уметничка постапка со која го продолжува модернистичкиот тренд во современата македонска книжевност од XX век. Во фокусот на анализата се драмските постапки со кои оваа „поетска“ драма на Сталев врши креативно прекодирање на теми и стилски варијации од богатото македонско фолклорно наследство конституирајќи на тој начин драмски дискурс со изразено модернистичка ориентација.
Keywords: Модерна трагедија, Болен Дојчин, модернизам, поетика, фолклор