Парламентите, суверенитетот и демократијата во Европската унија. Обликување на новиот европски полис. - Ристова - Астеруд, Каролина (Институт за стратешки истражувања и едукација во Скопје, 2013)
Книгата преставува правно-политичка студија на процесите на (ре)конструкција и (ре)дефиниција на државниот и народниот/граѓанскиот суверенитет во рамки на Европската унија. Прв дел: Положба, функции и дејствување на националните парламенти во политичкиот систем на ЕУ; Втор дел: Прашањата за суверенитетот и демократијата во полисот на Европската унија - јуриспруденциски и дискурсивни рефлексии врз парламентарната димензија на Европската унија; Трет дел: Осврт на перспективите на Европската унија како парламентарен или постпарламентарен полис.
Keywords: парламентарна димензија на ЕУ, суверенитет, демократија