Нормите во македонскиот книжевен систем: анализа на улогата на преводите од Шекспир на Михајловски - Китановска Кимовска Соња; Ѓурчевска Атанасовска Катарина (Филолошки факултет „Блаже Конески“ - Скопје, 2020)
Трудот ги истражува нормите во македонскиот книжевен систем преку анализа на преводите на Шекспир од Драги Михајловски, со посебен осврт на зборообразувачките процеси конверзија и формирање сложенки. Полисистемската теорија се користи како теориска рамка, додека анализата се заснова врз методологијата за т.н. описни преведувачки студии.
Keywords: Михајловски, полисистемска теорија, Шекспир, сложенки, конверзија