Новите скопски цркви на почетокот од XX век (Прв дел: Свети Мина и Храм Славе) - Borisov Dejan, Борисов Дејан (Православен богословски факултет „Свети Климент Охридски“ - Скопје, 2019)
Во првите децении на XX век доаѓа до заживување на црковното градителство во градот Скопје, при што биле изградени пет нови цркви. Текстот претставува прв дел од проучувањето на историјата на скопските цркви градени во првите децении од XX век и се занимава со црквите Свети Мина во Пајко Маало и Свети архангел Михаил во населбата Автокоманда. Презентирани се нови податоци за истите, како и размислувања за некои настани поврзани со нив. во текстот се презентирани ексклузивни фотографии од црковни предмети што им припаѓале на овие цркви.
Keywords: Свети Мина, Свети архангел МИхаил, Храм Славе, скопски цркви